Laboratorij za kognitivno nevroznanost

Oddelek za psihologijo, Univerza v Ljubljani

MR slikanje

Magnetno-resonančno slikanje, MR

Magnetna resonanca je varna, neinvazivna metoda zajema strukturnih in funkcijskih slik možganov. Med preizkušnjo udeleženec leži v posebni magnetni tuljavi z jakostjo magnetnega polja 3T (Tesla). Slike se zajemajo s pomočjo oddajanja in beleženja šibkega radijskega valovanja s katerim se spreminja orientacijo protonov v molekulah vode in beleži hitrost njihovega povratka v izhodiščno stanje.

Izvedba preizkušnje je varna in udobna, nekoliko neprijetna je lahko le za udeležence, ki imajo strah pred tesnimi prostori, saj udeleženec med izvedbo leži v tuljavi s premerom 60cm (glej sliko spodaj).

Na preizkušnjo je priporočljivo prinesti udobno sobno trenirko in majico brez zadrg ali drugih kovinskih delcev, saj zaradi vnosa drobnih železnih delcev vstop v MR sobo ni dovoljen v zunanjih oblačilih. Sicer se boste lahko preoblekli v medicinsko haljo za enkratno uporabo (upoštevajte pa, da je halja precej tanka in nekoliko prosojna).

Če nosite očala ali leče, je najbolje, da na snemanje pridete s kontaktnimi lečami. Na Inštitutu vam sicer lahko namestimo MR kompatibilna očala, vendar so korekcije na voljo samo v korakih po ena (do velikosti +/-6) brez astigmatizma, zato popravek vida ni vedno najbolj natančen.

Uporabljen tomograf

MR

Pred prijavo

Ker slikanje MR temelji na močnem magnetnem polju (3 Tesla), se v prostor ne sme vstopati s kovinskimi predmeti. Slikanje tudi ni možno, če imate kovinske predmete ali delce v telesu, razen, če imate s strani ustreznega specialista potrdilo, da je vsadek skladen z MR slikanjem (tega morate prinesti s seboj na snemanje). Pred (ali tik po prijavi) vas bomo prosili, da izpolnite varnostni vprašalnik s pomočjo katerega preverimo, ali obstajajo kakršnikoli zadržki za sodelovanje v MR snemanju. Ob vnosu bo računalnik pripravil PDF kopijo izpolnjenega vprašalnika, ki ga lahko shranite ali natisnete. Pred vstopom v MR sobo vas bomo prosili, da pripravljen obrazec še enkrat preverite in podpišete. Imeli pa boste tudi priložnost, da se z radiološko inžinirko pogovorite o kakršnihkoli dodatnih vprašanjih. Če obrazca ne boste izpolnili, vas bomo morali umakniti z dogovorjenega termina snemanja in ga sprostiti za druge udeležence.

Kako do MR

Izvedba MR snemanj poteka v prostorih Inštituta za fiziologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, Zaloška cesta 4. Glavni vhod v Center za klinično fiziologijo (MR tomograf) je iz Katedre za javno zdravje in je na zemljevidu spodaj označen z rdečim zaznamkom. Če vam vhoda slučajno ne uspe najti, vas bomo ob uri poiskali na levem bregu Ljubljanice pri mostu, ki povezuje Zaloško cesto s Poljanskim nasipom (modri zaznamek na zemljevidu spodaj). Na zemljevidu je vrisana tudi pot od mostu do vhoda - po njej je vhod najlaže najti.

.

Pot v slikah

Ko se od mostu po levem bregu Ljubljanice podate proti toku, se vam odpre pogled na Šuštarjevo nabrežje:

Šuštarjevo nabrežje

Za hišo z rjavo leseno fasado boste ugledali prehod, ki vodi desno s ceste:

Prehod od daleč

Ob prehodu bo tabla z napisom "Center za klinično fiziologijo, MR tomograf":

Tabla MR

Sledite tabli in zavijte desno. Pred seboj boste ugledali rumeno stavbo:

Javno zdravje

Sprehodite se do vhodnih vrat na levi strani treh stebrov:

Vhod v stavbo

Ob vratih bo na srednji tabli pisalo: "Center za klinično fiziologijo, MR tomograf". Vstopite skozi vrata in po kratkem hodniku bodo na desni strani še ena vrata, z napisom "MR tomograf":

Vhod v MR

Desno pred vrati je srebrn domfon z zvoncem. Pritisnite na zvonec in počakajte, da vam na daljavo odklenemo vrata.